Memorabele meetings - Hou je deelnemers gemotiveerd! | Kasteel ter Ham

Hoe motiveer je tijdens een vergadering?

“Ik verklaar deze vergadering voor geopend.” “We zullen er dan maar aan beginnen, zeker?” Een vergadering op die manier starten werkt niet echt motiverend. En toch is het schering en inslag. Velen weten niet hoe ze een vergadering op een positieve en motiverende manier kunnen inleiden. En dat terwijl het begin van de vergadering net bepalend is voor het verdere verloop. Een positieve ijsbreker prikkelt de creativiteit van de aanwezigen en maakt hen alert. Hier zijn alvast 5 tips om je vergadering op een stijlvolle manier te starten. Goed begonnen is half gewonnen.

1. Begin met een motiverende quote

Zet je collega’s aan het denken met een positieve quote. Je zal hen meteen wakker schudden en motiveren voor de rest van de vergadering. Je kan ook de deelnemers zelf een quote laten delen met de groep. Wie de quote ook aanbrengt, het maakt je vergadering meteen al heel wat minder stijf. Hieronder vind je alvast wat inspiratie.


2. Stel een vraag

“Wat als jij de grote baas van dit bedrijf was?” “Wat is jouw levensmotto?” “Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?” De aandacht van de deelnemers trekken doe je het best met een compleet onverwachte vraag. Een vraag die ze doet lachen, met elkaar discussiëren, nadenken of de wenkbrauwen fronsen. Zo’n vraag doet een open en ontspannen sfeer ontstaan. Gevolg: het ijs is gebroken en de toon is gezet voor de rest van de vergadering.

 

3. Laat een gastspreker de vergadering inleiden

Laat je vergadering eens op een totaal andere manier beginnen. Nodig een gastspreker uit die gespecialiseerd is in een onderwerp dat jullie bedrijf aanbelangt. Het is de ideale manier om de routine van je vergadering te doorbreken en om tegelijkertijd de deelnemers iets bij te brengen.

 

4. Begin met een inspiratierondje

Laat alle collega’s eens aan het woord over wat hen inspireert in hun job of wat ze onlangs bereikt of bijgeleerd hebben. Zo’n inspiratierondje bevordert de sfeer en geeft je vergadering al meteen een positieve toets. Bovendien leren de collega’s elkaar nog beter kennen.

 

5. Schets het thema met een rollenspel

Laat je collega’s aan de hand van een rollenspel een thema of probleem aankaarten. Zo leren de aanwezigen op een andere, meer creatieve manier naar het probleem te kijken, alsof ze zich een spiegel voorhouden. Geef iedereen na het rollenspel de kans om zijn visie te geven op het thema of probleem. De creatieve aanpak zorgt ervoor dat de deelnemers naar creatieve oplossingen zullen zoeken. Bovendien heb je de vergadering op een heel originele manier geopend.

 

 

Bronnen:

https://ourmeeting.nl/zes-tips-voor-een-inspirerende-start/
https://www.inspiratieoplocatie.nl/themes/5x-originele-ijsbrekers-vergadering
https://www.salino.be/nl/blog/item/14-hacks-om-je-vergadering-te-pimpen/

Kasteel Ter Ham

De Maillé de la Tour Landrylaan 2
1820 Steenokkerzeel

Wilt u bij Kasteel Ter Ham een bedrijfsevent organiseren of een ruimte huren?

Bel ons op of vul ons online aanvraagformulier in